Vesterhavets kyst har gennem århundreder været en af Danmarks største turistattraktioner, og det er der mange gode grunde til.
Kilometervis af strand og smukke klitlandskaber. Skov og hede. Rolige fjorde og det brusende Vesterhav. For os, der elsker Vesterhavet, er det let at forstå, hvorfor feriegæster igennem flere hundrede år har valgt netop denne kyst som feriemål.
De første badegæster
Allerede sidst i 1800-tallet havde man længere inde i landet opdaget Vesterhavet som feriedestination.
Sommerhusferie var dengang forbeholdt de rigeste, og kreditforeningsdirektør E. M. Møller fra Ringkøbing var en af de første med eget sommerhus i Søndervig. Hele husholdningen måtte dengang fragtes med, når familien skulle feriere ved havet, og det var et større projekt forbeholdt de velhavende.
Men blandt andre borgerforeninger og vælgerforeninger afholdt på den tid årlige dagsture til eng og hav, og flere og flere fik efterhånden øjnene op for strandlivet. Direktør E.M. Møller så muligheder i den strandnære beliggenhed, så sammen med andre lokale pengemænd opførte han i 1880’erne Søndervig Badehotel (i dag Danland Feriecenter).
Fra strandede søfolk til havglade feriegæster
Også rundt omkring på klitgårdene på Holmsland Klit øjnede man en ny indtjeningsmulighed. På klitgårdene ernærede man sig ved blandt andet fiskeri, rørskær, landbrug og auktion over strandingsgods. Derudover kunne udlejning af værelser til mandskab fra forlis eller strandinger give en ofte nødvendig ekstraindtægt.
Da skibene blev bedre og mere sikre – først damp, så diesel – betød færre forlis også færre indtægter på klitgårdene. Så de værelser, der tidligere havde huset strandede søfolk, blev til overnatningssteder for strandglade feriegæster.
Abelines Gaard, som ligger syd for Hvide Sande og i dag er en del af Ringkøbing Fjord Museer, giver et spændende indblik i livet på Holmsland Klit før i tiden. Klitgården blev allerede i mellemkrigstiden et populært overnatningssted, og Abeline lod endda et udendørs das opføre til gæsterne, så de ferierende ikke skulle besørge bag køerne som gårdens beboere.
Bølger for alle
I løbet af 1920’erne bredte en kulturradikal bølge, som også omfattede sundhed og naturisme, sig i Danmark. Et dagligt havbad – uanset vejret – blev en trend.
Sjællændere kunne tage toget fra Slagelse til Søndervig, hvor DSB også arrangerede overnatning. Efter anden verdenskrig blev udflugter til havet mere og mere udbredt, og i 1960’erne vandt badekulturen virkelig indpas blandt danskerne. Siden er det kun gået én vej.
I 1930’erne var der cirka 250 sommerhuse og 1.500 feriegæster på Holmsland Klit. I dag er der omkring 7.000 sommerhuse, og badegæsterne har fået selskab på stranden af en lang række naturelskere lige fra fuglekiggere, motionister og ravsamlere til de mange vandsportsudøvere, som hele året rundt nyder vinden og bølgerne.